Så fixar du en snabb köksrenovering

Funderar du på att fräscha upp köket? Kanske har du ett fullt fungerande kök, men det har börjat att se slitet och daterat ut. I så fall är det onödigt att riva ut hela köket och ersätta det med ett nytt. Om du istället satsar på en ytrenovering, så blir arbetet billigare och går betydligt snabbare. Med ganska små medel kan du få ett helt nytt utseende på ditt kök. Här berättar vi hur du ska gå tillväga.

Måla om eller byt skåpsluckor

Slitna skåpsluckorna är något som drar ner intrycket och får ditt kök att se medfaret och tråkigt ut. Det är inte så konstigt att det uppstår slitage på luckor och lådor som används flera gånger om dagen. Därför är det praktiskt att de flesta skåpsluckor går att måla om. Antingen gör du det själv, eller så lämnar du in dem för sprutlackering. Det sistnämnda alternativet brukar ge ett mycket proffsigt resultat. Men om du är någorlunda händig och noggrann med förarbetet, så går det utmärkt att måla själv. Det blir också betydligt billigare.

En annan väg att gå är att helt byta ut de gamla skåpsluckorna. Om dina köksstommar har standardmått, eller är producerade av några av de stora kökstillverkarna, är chansen stor att det går att hitta relativt billiga luckor som passar ditt kök.

Byt handtag och knoppar

Nya beslag kan enkelt piffa upp dina köksluckor. Det finns ett stort utbud att välja bland, allt från släta, moderna beslag till funkis- och shakerbeslag. Se helst till att dina beslag matchar den övriga köksinredningen, och inte avviker alltför mycket från helheten. Tänk på att leta efter beslag som passar de befintliga borrhålen.

Byt bänkskiva

Även bänkskivor kan se slitna och tråkiga ut efter lång användning. Det gäller särskilt laminatskivor. Bänkskivor av laminat är ofta prisvärda, och är enkla att byta. Du kan antingen beställa måttbeställda skivor, eller så köper du färdiga längder och kapar själv. En ny bänkskiva kommer garanterat att lyfta ditt kök.

Om du har bänkskivor av trä kan det räcka med att slipa om och sedan olja. Träskivor som utsätts för vatten blir nämligen missfärgade och tråkiga efter ett tag. Trä är ett tacksamt material som återfår sin fräschör efter ovanstående behandling. Att slipa och olja är något som de flesta klarar av att göra själva.